Как да изберем правилния размер маратонки онлайн

Единственият сигурен начин да си купите онлайн маратонки, които определено ще ви подхождат, е наистина да знаете размера, който е необходим за вас. Но това не винаги е възможно. Ето прости съвети от консултантите на магазин за маратонки OnlineMaratonki.com, които да ви помогнат да изберете правилният размер спортни обувки онлайн, без да правите грешки.

Измерваме дължината на стъпалото

Нашите експерти често се сблъскват с факта, че хората не знаят размера на краката си. Много хора казват така наречения български размер, но той не съществува на етикета на маратонките – просто защото спортните обувки не се произвеждат у нас.

Един размер отговаря на всички европейски размери. Той се нарича ЕС на кутии за обувки и продуктови карти. Обикновено е равен на българския размер, понякога с малко разминаване. Но дори познаването на европейския размер не гарантира правилния избор на онлайн маратонки.

Единственият надежден начин за точно определяне на размера на обувката ви е измерването на дължината на крака ви. Именно краката, а не стелките на маратонки, които  носите през последната една години.

Важно е да се вземат предвид няколко критерия

Първо, кракът се подува вечер, сводът на крака пада и кракът ще бъде малко по-дълъг след дълъг работен ден или тренировка, отколкото сутрин. Помислете за това, когато избирате маратонки онлайн, които ще изискват от вас да сте на крака през целия ден, като обувки на пътека, по естествен терен или туристически обувки.

На второ място, кракът може да променя размера си през целия живот. Той е стъпкан, увеличава се в ширина, в дължина, особено ако човек спортува много. Случва се така, че преди пет години сте носили размер 42, а сега 43 ще ви подхожда. Това не е така за всички, но трябва да запомните това и да се съсредоточите не върху обичайния размер, а върху действителната дължина на стъпалото.

За информация как правилно да измервате стъпалото си, ще изготвим специална статия, в която ще опишем подробно всичко, което е необходимо да знаете.

Определете размера на маратонките

След като измерите дължината на крака си, можете да изберете обувките си. В нашия каталог има преобразувател на размери. За повечето модели обувки там можете да видите не само европейския или британския размер, но и дължината на стелката. Именно върху нея трябва да се съсредоточите върху избора на размера, от който се нуждаете.

Ако в продуктовата карта няма данни за дължината на стелката, обадете се на нашите консултанти и им кажете какъв номер спортни обувки ви интересува. Те ще препоръчат оптималния размер.

Дължината на стъпалото не е равна на дължината на стелката. Стелката винаги трябва да е по-голяма, но това зависи от вида на обувката. Понякога тази разлика е доста значителна. Например в ежедневието можете да ходите с кецове с размер 44, да бягате с маратонки с размер 45 и да изкачвате Елбрус с туристически обувки с размер 46.

Ето едно просто правило: размерът на обувките за бягане и тренировка, обувките за  туризъм и алпинизъм е  приблизително равен на дължината на крака плюс 1 см; размерът на високите ботуши е дължината на ходилото плюс 1,5 см. Това е около един и половина до два европейски размера.

Важно е да се разбере, че това не е догма, а само число, от което трябва да се ръководи. Има много повече подробности, които влияят върху крайния избор на размер: предназначението на обувката, характеристиките на крака ви, характеристиките на конкретна марка и модел. Само монтирането ще помогне да се направи единственият правилен избор.

А сега повече за това как размерът на обувката зависи от нейното предназначение

Маратонки за всеки ден

Размерът на маратонки за бягане на къси и средни разстояния (5-15 км) е равен на дължината на крака плюс 1 см. За дълги тренировки и състезания на дълги разстояния е по-добре да добавите 1,5 сантиметра към дължина на стъпалото.

Например, ако сте измерили дължината на стъпалото си, се оказва 27,5 см. Това означава, че дължината на стелката на маратонките за бягане трябва да бъде 28,5 см.

Пример: ако тренирате редовно, струва си да измерите дължината на стъпалото, което е от значение за времето на тренировка. Тоест, ако бягате сутрин, измервайте дължината на крака си сутрин, ако бягате вечер след работа, мерете го вечер.

Когато преобразувате дължината на стелката в европейски размер, може да бъдете много изненадани. Възможно е да носите маратонки с размер 44 в ежедневието си, но по време на джогинг носите размер 45. Това е съвсем нормално. Ако е удобно да се разхождате из града с маратонки с размер 44, тогава при бягане този номер ще е малък. Най-малкото това е неудобно, тъй като максимално можете да загубите няколко нокти поради факта, че те постоянно ще бъдат пригънати и ще се допират до предната част на маратонката.

Маратонки за бягане и тренировка

Правилото е същото при трекинг обувките: дължина на крака плюс 1 сантиметър.

Защо е важно това правило? На поход ходите с раница по няколко часа всеки ден. Вечер кракът се подува много повече, отколкото в града – това се дължи не само на натоварването на гърба, но и на постоянните промени във височината. И ако пръстите на краката ви опират на върха на обувката, ноктите ви ще се счупят много бързо при спускания. Ако това се случи в началото на маршрута, походът за участника или ще завърши, или ще премине в агония – много болезнено е да се ходи със сини натъртени нокти.

Да си улесниш живота: Ако маратонките са малко по-големи, отколкото бихте искали и това причинява дискомфорт, поставете допълнителна стелка вътре. Тя може да бъде както обикновена стелка с вашия размер, така и да я изрежете сами от тънка (2-4 мм) подложка от пяна. Стелката от пяна не само „изяжда“ допълнителния обем, но също така осигурява допълнителна топлоизолация и абсорбиране на удари – вътрешността на крака ще бъде мека и удобна.

Туристически маратонки

Размерът на маратонките за катерене зависи от опита на спортиста и сложността на терена.

За тези, които отиват в алпийския лагер, за да получат значка, затварят третата категория или отварят втората, критериите за избор са същите като при джогинг обувките: дължината на крака плюс 1 см. Факт е, че маршрутите от 2-3-та категория не предполагат трудно катерене. Обикновено това е движение по полетата, вътрешните полета, хребети – всъщност изкачване, придържане с ръце. За по-трудни маршрути опитни алпинисти вземат със себе си специални обувки за катерене.

За напредналите алпинисти има едно предупреждение. Ако трябва да се катерите много, обувките трябва да седят много плътно – по този начин кракът усеща облекчението по-добре. Но ако вече сте достигнали нивото на катерене с ботуши, значи сте или майстор на спорта, или много близо до него. Това означава, че знаете точно кои обувки са подходящи за вас и какви усещания трябва да създават те.

Как да разберем всичко това без физическа подготовка? Няма начин. Ето защо, когато поръчвате през онлайн магазина, изберете поне два съседни размера. У дома обуйте всяка обувка и почукайте пръста си по стената – ако пръстите ви докоснат края на маратонките, тов означава, че не този не е правилния чифт. По-добре е да върнете обратно тези маратонки, отколкото по-късно да страдате в планината.

ЗаключениеВажно е винаги да избирате и купувате правилния размер оригинални маратонки, съобразявайки се с това за какво ще използвате този чифт. Не ви препоръчваме да си купувате маратонки за бягане и да ходите с тях в планината или обратното. Когато се колебаете какъв модел да изберете, не се колебайте да попитате консултатнтите на

OnlineMaratonki.com – магазин  за маркови и оригинални маратонки за всеки спорт и ден!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *