Структура на българската икономика

Българската икономика е структурирана в следните части: 30% промишленост, 30% селско стопанство, 30% туризъм и 10 % услуги.

Както виждате статистически ние нямаме силно изразен дял в икономиката, който да е с превес над другите, т.е. за България може да кажем, че е нито промишлена, нито туристическа, нито земеделска държава, а от всичко по малко. Икономиката в сектор промишленост и индустрия основно е ориентирана към експорт, т.е. износ, но искам да разберете, че износа който ние правим е на стоки и суровини с полупреработен характер. В България се произвеждат много части за автомобили, но не се произвеждат автомобили от нито една световна или българска марка.

От България се изнася много техническа мед, която се използва за производства на електрогенератори и системи, които произвеждат електроенергия, но в България не се произвеждат завършени и окомплектовани генератори, които могат да произвеждат електроенергия.

Примерите са хиляди за стоки, които се произвеждат за индустрията, но те са само на части и не са в завършен продукт. Така ще бъде винаги защото световните корпорации не могат иначе да печелят, а те печелят от евтините части и ресурси.

Ситуацията в земеделието и туризма е същата, произвеждаме качествена земеделска продукция, която изнасяме и внасяме некачествена земеделска продукция на нашия пазар.

За туризма бетонирахме природата с цел да се привличат повече туристи употребяващи алкохол и наркотици.

Това са основните фактори, които ни правят най-бедната икономически страна в Европа.

Как може да се оправят нещата?

Чрез нови геополитически и икономически партньори на България, които ще искат да закупят завършени продукти от България с високо качество. Трябват ни гарантирани пазари. Това е формулата и тя е много проста. В противен случай, ако продължат нещата да са такива, каквито са сега и най-богатите българи до 30 години ще загубят всичко, защото всичко ще бъде изнесено.

Въпросът е на екзистенциално съществуване на икономиката в България.

Един добър пример за българската икономика в областта на туризма и производството на козметични продукти е „Дамасцена“ ЕООД.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *