Човешкият ресурс

На върха на природата стои човекът като същество, което е способно да твори. Така е и в икономиката. Машината не може да работи без човека. За да функционира една икономика, човешкият ресурс трябва да е млад и образован, т.е. хора от 20 до 50 години млади и образовани с желание за работа.

В Европа е настъпила зимата на застаряването на населението. Липсват млади хора, демографският превес е от възрастни хора.

Този процес се задълбочава в математическа прогресия всяка година и расте устремно.Няма тенденция за обръщане в положителна посока.

България в последните 30 години се обезлюдява, като от 9,7 милиона към 1989 година, сега сме около 7 милиона, от които 2 милиона са в чужбина и реално тук в България има около 5 милион постоянни жители.

От тези 5 милиона само половина са активните, които могат да произвеждат. По данни на Националния статистически институт след 10 години повече от 50% от работоспособното население ще бъде функционално неграмотно. Какво ще рече това: Ще имаме над 1 милион човека, които няма да могат нито да пишат, нито да четат, а оттам и да разсъждават творчески.

Над 1 милион индивида, които няма да искат и да работят качествено , защото няма да могат.

Бъдещото е черно и страшно като икономиката ни тогава ще изгуби и това, което в момента има. С глупави идеи да се внесат работници от чужбина няма да се оправят нещата, а просто трябва да бъдат на ново изградени обществено-икономическите взаимоотношения в нашето общество, които да дадат тласък на функционално-грамотните и стимул за раждаемостта.

Посетете сайта и блога на „Тракия Енерджи-75“ ЕООД : https://www.trakiyaenergy.com/ и  https://blog.trakiyaenergy.com/. Там ще откриете още любопитни факти и решения за преодоляване на кризата с човешките ресурси и човешкият капитал.

Едно подходящо място, където човешкият ресурс се използва в равновесие и комфорт  е „Дамасцена“ ЕООД.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *