Нова ера – квантовият компютър

Компютърът е машина, която изчислява в определен диапазон от време, определен набор от цифри.

Компютърът в същината си е създаден, за да ни служи вярно и ние неговите потребители да го използваме, като една книга, на която страниците и постоянно да растат и тя да не свършва.

Всичко тръгва с едни български/тракийски /корени в далечната 1941 година, когато американецът с български корени Джон Атанасов със своят докторант Клифърд Бери, решават да направят разработка на сметачна машина, която е щяла да послужи за защита на дисертация за докторантура на Клифърд Бери. Така те двамата създават първият компютър, който е непрограмируем и работи с големи лампи свързани в логична мрежа.

Именно този вид компютър, като структура и до днес стои в нашите модерни нови компютри.

Къде е тази българска частица във всеки един от вашите компютри?

Тя е именно в кондензаторите, които се намират поставени в дънната платка на всеки компютър.

Тези кондензатори работят на същият принцип, на който е работил и първият компютър създаден от Джон Атанасов.

Още едно велико постижение на нашият българин след 

третата технологична революция в основата, на която стои двигателя с вътрешно горене, Джон Атанасов дава старт на четвъртата и до сегашна технологична революция на земята, като създава едно от най-важните неща и до днес.

В по-нови дни през 1984 година компанията Apple пуска на пазара Macintosh, който компютър променя технологичните възгледи на дотогавашните производители, като IBM и Microsoft. Тогава начело на този проект стои младият и неопитен Стив Джобс.

Стив Джобс тогава е сигурен, че ще направи поредната технологична еволюция и тогава той информира борда на директорите на Apple, че продуктът Macintosh  ще е успешен, но недостатъчен.

За  тази си упоритост, която наблюдаваме по времето и на Джон Атанасов, изиграва лоша шега за Стив и той е изгонен/уволнен/ от Apple . Apple пуска недоразработеният си продукт Macintosh, но се задава пречка, че този компютър няма операционна система.

Веднага се започват проби и съвместна работа, за да се внедри в Microsoft  операционна система  MS – DOS в компютъра. През това време напористия и вече изгонен от Apple  Стив Джобс, създава своята частна компания Next, като в нея той създава първата операционна система подходяща за работа на продуктите на Apple.

След една година разработки Стив Джобс се завръща отново в Apple  и внедрява MacOS и променя тотално всичките дотогавашни еволюции на операционни системи.Съответно тази година, в която Стив Джобс внедрява своята разработка в компанията Apple се наблюдава  първият значителен ръст по продажби и Стив Джобс е назначен за изпълнителен директор на компанията.

В днешни дни ние се намираме в петата серия на нашите компютри. Характерно за тази серия е че имаме компютри с повече от един процесор. В тази пета серия, много от предишните закони се промениха… и тя съответно се изчерпва.

Обмена на данни става все по-голям и цифрите постоянно растат. Именно заради това правителството на САЩ и НАСА решиха да създадат първият квантов процесор, който работи на един нов и непознат принцип, но всъщност характерното за него е да работи с обмен на неограничен брой данни. Само че в самото си създаване НАСА, както и първият компютър на ABC / Атанасов- Бери компютър/ се използва за изчислителни цели.

Няколко години по-късно обаче Google  реши да се създаде дъщерна фирма на Alphabet Inc.,която се казва D-Wave. D-Wave създаде първият общ многопрограмируем квантов компютър 2000Q.

Квантовите компютри са началото на шестата серия сред компютрите и може би началото на петата технологична еволюция.

Една иновативна компания с изключителни разработки е SoftProNeo.

Посети техният сайт и виж!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *