Възстановка на тракийски кораб край язовир Копринка

На 22.09.2019г.по повод празника на Независимостта на България, край водите на язовир Копринка намиращ се на около 5 километра югозападно от гр.Казанлък беше направено официално представяне на  Птицеглавият тракийски кораб, чийто строеж е започнал преди няколко години и днес всеки посетител на язовира може да види кораба завършен и очакваш своята поредна и последна проверка преди пускането му във водите на язовира.

Неговият създател Атанас Димитров много подробно обясни, как се е зародила идеята да бъде направен такъв кораб и след представен проект за изграждането му в Община Казанлък стартира и същинското изграждане. 

За изграждането му е използван дървен материал, който по специална технология е подреден и  закрепен съобразно чертежи попаднали на автора на проекта от храма на Мединет Хабу от Египет и спрямо тези чертежи е направена възстановката на кораба. Това е военен кораб и с него траките са участвали в битки по думите на Димитров. Интересно е каква точно е птицата, която е поставена в двата края на кораба, откъдето и кораба носи наименованието си „птицеглав“. Според  Димитров, когато траките са участвали в коалицията на морските народи, те са имали свещена птицата, която са почитали и са използвали като отличителен знак , същата тази птица е била свещена птица и за Аполон и за Хермес , а птицата е била „ жерав“.

Днес във възстановката участват и няколко доброволци, които съвместно с Димитров са достигнали до завършен вид на кораба. Очаква се през следващата година да започнат първите- пробни плавания с кораба и след което да се изгради маршрут, по който кораба да плава.

На самото представяне на кораба участие взеха и група актьори от Театър „Любомир Кабакчиев“ и пред присъстващите показаха стар тракийски ритуал, който траките са извършвали преди кораба да отплава. Целият спектакъл беше много впечатляваш и интересен. Със своите хармонични движения и огромно спокойствие пресъздадоха по най-впечатляващия начин, този така древен тракийски ритуал.

В заключение искам да ви кажа, че ако имате път към язовир Копринка, то в близост до ресторант Лазур срещу плажа на язовира,може да посетите мястото, където се изгражда кораба и да се потопите в духа  древните цивилизации.

Ако пък искате да се запознаете с истинската възстановка в картина, как е изглеждала столицата на траките Севтополис или да видите Статуята на Цар Севт III в цял ръст, то тогава посетете Етнографски комплекс „ Дамасцена“ и усетете духът на траките.

Ела и Виж!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *