Нестинарите – истинските пратеници на Господ

Нестинарите или по-точно тяхното тракийско наименование е „нещинарите“ играят своят магичен танц върху жарава без да изгарят краката си. Това е древен тракийско-християнски ритуал, който в България се провежда вечерта на дена на Св.Константин и Елена по стар стил или вечерта на 3 срещу 4 юни всяка година. 

Защо казвам, че нестинарството или по-точно „нещинарството“ е древен тракийско-християнски ритуал?

Отговорът е защото траките са носители на древно знание, което се имплементира в рода на цар Севт, а и от там в християнството, като за просветените е ясно, че Христос е тракиец, както и неговите ученици. 

Връзката между ритуалът – мистично ходене върху жарава е пресъздаден в християнството, като подсказка с ходенето на Христос по вода. За да ходиш по огъня или по водата, освен че си избран от Всевишния и се озарен от духа на светлината, ти свидетелстващ с ритуала за връзката между човека и Бога. Чрез чудото ходене по огън, а след това и ходене по вода.

Основен тракийски закон в тракийско-християнската вяра е бил : „Вярвай в чудото“ . Именно вярата дава сила на нестинарите да вървят по огъня.

През вековете тази традиция се е запазила, като някой наследници на нестинарите днес в България казват, че истинските нестинари до 60-те години на миналият век са изчезнали. 

Независимо от това, факт е че Странджа пази старият тракийски ритуал. Църквата смята този ритуал за сатанински и не го признава. За тях това е абсолютно нормално, защото нестинарството не се подчинява на логиката на попско-църковните канони.

Няма нито един владика или свещеник, който да може да ходи върху огън в името на Господ без да се изгори.

Това е ясно свидетелство, че те проповядват по неправилен начин и Господ не е с тях.

Господ е с онези, които свидетелстват чрез чудесата за него, а това са нестинарите-свещениците на правилната тракийско-християнска вяра.

Ако искате да почувствате сила и духът на традициите, то посетете Етнографски комплекс „Дамасцена“ с.Скобелево.

Ела и Виж!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Посетете Етнографски комплекс Дамасцена и се насладете на уникално преживяване: https://www.damascena.net/ кл.думи: туризъм туризъм в българия България

Партньори: http://xn--80aaag4acjelengfug7a.com/ оригинални маратонки AdoBiz Мобилни Игри Игри за Телефон
Допълнителни линкове: изработка на уеб сайтове SEO оптимизация изработка на платформи изработка на лендинг страници
Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *