ЗАГАДКИТЕ НА СТОУНХЕНДЖ

За Стоунхендж можем да кажем, че се намира в южна Англия, в равнината Солсбъри на 130 км югозападно от Лондон.Представлява мегалитен комплекс създаден пред повече от четири хилядолетия и обявен за една от най-големите мистерии на древния свят, дори някой го наричат осмото чудо на света.  Дали е така, е въпрос на гледна точна.

Има много загадки и мистерии около Стоунхендж. 

Например дълго може да се говори за това кой го е построил.Говори се че е бил построен от неолитни хора, но кои са тези хора, други пък споменават за друидите, но те се появяват в  района 1000 година след като е бил изоставен. Може да се каже, че е една голяма загадка.

Друго което е интересно да се разясни е: как е бил построен. Този мегалитен комплекс за запознатите се състои от: „хендж“ (голям кръгъл ров),кръг от сарсенови мегалити (гигантски камъни, направени от специална скала по-твърда от гранита),5 трилита (три камъка във формата на П), аранжирани във формата на подкова, втори кръг и подкова, оформени от по-малки „Сини камъни“.Общо в комплекса има около 160 мегалита – някои от които с тегло 50 тона и височина 60 метра.И ако си представим всичко това стигаме до извода, че само с магия може да се построи такова нещо.Единодушие по въпроса как е построен този мегалитен комплекс към момента няма и това може да се нарече втората голяма загадка.

И не на последно място да си помислим за какво точно може да се е използвал този комплекс. Може би е една много древна обсерватория или това място се е използвало като източник на енергия и за мнозина там има концентрация на енергия, която лекува, а не безизвестен е факта, че край Стоунхендж са открити много гробове и се смята, че това е град на мъртвите и там са се извършвали множество ритуали.Каквото и да кажем отново стигаме до поредната загадка.

Каквото и да кажем за Стоунхендж, наистина ще стигнем до поредната загадка.

 Това също може да кажем и за нашите български тракийски могили. Представете си колко много големи каменни блокове са наредени в могилата „Голяма Косматка“ и как е построена толкова перфектно.

Ако пък искате да посетите място, където може да видите пресъздадени във фрески фрагменти от  старите тракийски могили, то посетете новият Амфитеатър на Етнографски комплекс Дамасцена, с.Скобелево и вътре ще откриете много интересни факти за живота на траките.

Ела и Виж!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *