Алберобело – малката приказка на Италия

Алберобело е малко градче намиращо се в регион Пулия, Южна Италия. Пътувайки на юг от Бари има много указателни табели, които сочат към това малко градче. Ще кажете: Пък какво толкова има в това градче?

Отговорите може да ги получите, ако посетите този район и се насладите на невероятните гледки спирайки дъха ви, но там ще откриете малко градче с красиви малки къщички направени изцяло от камък наречени трули. Голяма част от тези къщички, техните стени от външната им част са варосани, а за покрив имат камъни изградени в конусовидна форма. Част от покривите им завършват или с причудливи топки, или с красиви ветропоказатели.

Малкото градче Алберобело  от 1996 година е обявено за паметник на културата от ЮНЕСКО като част от долината на Итрия или Мурджа дей трули.

От историята разбираме, че името на градчето Алберобело произхожда от латинското наименование „Silva alboris belli“ или по-ясно казано гора от дървета свързани с войната. Ако наистина някой направи директен превод на Alberobello – за тези, които знаят италиански език, albero- в превод на български език е дърво, а bello-  в превод на български език е красиво или хубаво, така че ако гледаме буквалният превод се стига до красиво дърво, както много от посетителите забелязват, че самите трули приличат много на дърво.

Обикаляйки покрай тези причудливи къщички може да видите различни демонстрации на антични производства на паста-макаронени изделия, изработка на  малки куклички, направата на различни мести сладкиши и много други.

                   

Основният празник, който се празнува е свързан с наименованието на църквата и той е денят в който с почитат светците Козма и Дамян. Цялото градче на този ден се изпълва с много и различни празнични моменти. Това което не трябва да пропускате е да отседнете в някой от ресторантите тип труло и да си поръчате местните деликатеси, а те са много – повярвайте ми.

Цялото градче представлява етнографски комплекс на открито в характерен стил и структура на Южна Италия.

Ако пък нямате възможност да посетите това малко градче, то може да посетите друг Етнографски комплекс „Дамасцена“,намиращ  се в България, в сърцето на Розовата долина.

Ела и Виж!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Посетете Етнографски комплекс Дамасцена и се насладете на уникално преживяване: https://www.damascena.net/ кл.думи: туризъм туризъм в българия България

Посете онлайн магазина на Дамасцена: https://damascenashop.net/ кл.думи: козметика натурална козметика българска натурална козметика розова вода лавандулова вода борова вода розово масло лавандулово масло

Партньори: http://xn--80aaag4acjelengfug7a.com/ оригинални маратонки Мобилни Игри Игри за Телефон
Допълнителни линкове: изработка на уеб сайтове SEO оптимизация изработка на платформи изработка на лендинг страници compureus компютри ит новини спа спа почивка spa спа хотел сватбен фотограф сватбен фотограф пловдив фотограф пловдив фотограф
Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *