ПОСЛАНИЕТО НА СВЕТЛИНАТА

светлината

Какво е посланието на светлината ?

Както знаем месец декември е месеца на най-важното събитие според официалното християнство, а именно Рождество Христово. От теологична гледна точка, Христос не се е родил на 25.12, а между пролетта и лятото, но 25.12 остава в календара по нареждане на Константин Велики- Римски император въвел християнството като официална религия.

Но всъщност какво са правили траките през декември месец? И какво са празнували като най-важен ден?

Празникът който те са празнували, тогава се нарича „Зърновка“. Те са го свързвали с нарастването на светлината в денонощието и са го казвали, че всеки ден нараства с по едно зърно. Според траките „Зърновка“ е също момента, в който доброто прогонва злото, светлината надделява над тъмнината, мирът взима превес над войната. Доброто се изправя пред злото и започва да расте.

Начинът по който са празнували празника е много магичен. Събирали са се надвечер. Всички са донасяли по едно парче изсъхнало дърво и са палили огън, като са се нареждали около огъня в кръг. 

Тук огъня играел и играе ролята на светлината, като елемент на символиката. Когато огъня започвал да гори силно, те изсипвали по-малко вино в него – тук виното е символ на живота и смъртта, на живото и мъртвото, когато смесват виното и огъня, виното припламва в огъня и всички са наблюдавали внимателно, фигурите които се получават, когато виното докосне огъня и припламне. 

По образите които се получават, траките са гадаели идващата нова година.

„Зърновка“ заема едно от важните места в празничния календар на траките и тази година пак ще бъде почетен.

Ако искате да научите повече за траките и техния бит, то посетете Етнографски комплекс „Дамасцена“ с.Скобелево, общ. Павел баня.

Ела и Виж!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Посетете Етнографски комплекс Дамасцена и се насладете на уникално преживяване: https://www.damascena.net/ кл.думи: туризъм туризъм в българия България

Посете онлайн магазина на Дамасцена: https://damascenashop.net/ кл.думи: козметика натурална козметика българска натурална козметика розова вода лавандулова вода борова вода розово масло лавандулово масло

Партньори: http://xn--80aaag4acjelengfug7a.com/ оригинални маратонки Мобилни Игри Игри за Телефон
Допълнителни линкове: изработка на уеб сайтове SEO оптимизация изработка на платформи изработка на лендинг страници compureus компютри ит новини спа спа почивка spa спа хотел сватбен фотограф сватбен фотограф пловдив фотограф пловдив фотограф
Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *