КУКЕРЪТ

Кукерът е послание от вековете, за да знаем и помним нашите корени и нашите пра-родители.

Кукерът не е просто традиция, а за нашите предци е било свещен ритуал.

Нека ви преразкажем една малка част от историята,която създава тази традиция и тя се спазва и до днес.

Целият този ритуал започва още в Древна Тракия, тръгва от Цар Ситас , познат като първият тракийски цар. Един ден в Древна Тракия, цар Ситас намира неолитни фигури, които символизират някакъв странен езически ритуал.

Решава той, да се запознае по-дълбоко с този ритуал и констатира, че тези фигури символизират стар ритуал в чест на това, че земята се събужда след тежката зима.

Първото наименование на този ритуал, познат от древността в превод на днешен език се казва “събуждането“. Този ритуал не е практикуван само по нашите земи. 

Ритуалът свързан с кукерите е ритуал, който се свързва с маите, инките, египтяните и други древни народи, които и до днес пазят тази традиция жива в своето си битие.

Ритуалът „събуждането“ не веднъж е срещал упреци през всичките тези години и векове от различни владетелите на дадените територии.

Тракийският цар Медок е този, който заявява пред Древна Тракия, че ритуалчиците са единствените хора, които могат да преминат през огъня, без да се запалят. Те са истинските ритуалчици и наистина ритуала „събуждането“ е съпроводен с Божията – Вселенска воля.

Цар Медок/Аматок Първи/ събира Древен Одрис в първия пролетен месец, а именно месец март и прави ритуала „събуждането“, но в сцената на ритуала участва голям огън запален от сухи букови дървета, който е толкова жарък, че при най-близкото доближаване, човек може да се запали.

Така цар Медок с пищен Дионисиев ритуал превежда ритуалчиците да преминат през огъня изпълнявайки характерния  танц за този ритуал.

Тези които са се запалили от огъня Медок ги е отлъчвал от царството на Одрисите и ги е прокуждал при латините, а по-конкретно в днешна Испания.

След цар Медок/Аматок Първи/ ритуала „събуждането“ се видоизменя от цар Ситас  Втори. Цар Ситас Втори е втория владетел на дентелетите.

Главната крепост на дентелетите и до днес я има, и тя се намира в северната част на с.Енина, общ.Казанлък в Енинския балкан. 

Цар Ситас Втори вкарва една характерна черта в ритуала „събуждането“, а именно звънците и животинските маски с които ритуалчиците играят. 

Цар Ситас  Втори вкарва звънците като елемент именно, за да се отличи ритуала според това, че идва от дългия град или още наречен „Звъни град“. Дългият град или Звъни град се е разпростирал от днешен гр.Калофер до днешен гр. Николаево.

Звъни град е наречен така, именно защото в царството на дентелетите са се правили най-звънливите мечове, брони,щитове, а и по-късно, заради ритуала „събуждането“ и чанове/хлопки.

Чановете са много важен елемент в този ритуал, след като цар Ситас  Втори ги въвежда, защото чрез тях в ритъма 7/8, в който се изпълнява танца на ритуала се отключва и свързва нашето трето око с  Вселената и Господ.

Кукерите са хората, които със своят танц приканват Вселената да пречисти земите ни и нас самите. Този ритуал, както споменахме по-горе от прокудените в днешна Испания се е запазил. Благодарение на ритуала „събуждането“, испанците са се излекували от испанската чума в древността.  

Днес ритуала „събуждането“ се изпълнява по нашите земи и е запазил своята автентичност наследен още от древните траки. 

Ритуалът в момента е съобразен с религиозния календар и се изпълнява в дните на месни и сирни заговезни. Свързан е с прошката и пречистването на духовете ни.

Днес в много населени места се организират тези ритуали наречени „карнавали“ или „дудуна“, където участие вземат кукерски групи и маскирани хора, за да пречистят, сплашат и изгонят негативните енергии от нас и от нашето битие.

Една такава кукерска група, запазила своите традиционни кукерски маски и облекла според ритуала са Кукерска група „Мераклии“ с. Габарево, общ. Павел баня. Участниците в тази група са наследници на стари габаревски родове, които ревностно пазят традициите и ги предават на техните деца.

Много стриктно се организира подредбата на облекла и кукерски маски. Характерно е за тази група, че носят кукерски маски/качулки/ изправени нагоре и завършващи с кукла/символ на красотата и плодородието/. Облеклото е съобразено според българските народни носии, характерни за тракийския край. На кръста се поставят нечетен брой хлопки или чанове. Обути са с цървули и в ръцете си държат дървени саби /калъчки/. 

Самият танци, който изпълняват е в такт 7/8 и наподобява на ръченица. Звънът на хлопките събужда природата от дългата зима, размахвайки дървените саби, посичат лошите мисли и негативната енергия, плашат лошите сили и пречистват духа. 

Кукерски Колектив „Мераклии“ не веднъж  са участвали в различни фестивали, събития и празници в страната и чужбина. В село Габарево още в много ранни години има тази традиция да се правят ритуални-кукерски маски и да се организира карнавално шествие в деня определен от православната църква за Сирни заговезни.

Много габаревски семейства пазят тази традиция ревностно и я поддържат жива и днешни времена, въпреки новостите и модернизма, който ни е обзел. 

Характерно за габаревските кукери е, че при излизането им в своя танц, той започва с гръм от черешово топче. Автентично черешово топче запазено и до днес. Това още веднъж показва, че въпреки трудностите на времето, традициите се пазят и продължават.

Ако искате да видите запазени тези традиции във времето, то посетете тази неделя 01.03.2020г. от 14:30 ч. площада на с.Габарево, общ. Павел баня, където на живо ще видите запазен ритуала „събуждането“ с участието на Кукерски Колектив „Мераклии“ и читалище Обнова, с.Габарево. Кукерите ще бъдат подредени, топчето ще гръмне и селото ще се огласи с невероятния звън на кукерските хлопки.

Ако искате да се запознаете с традициите и автентичността на български бит и култура запазен през вековете, то посетете Етнографски комплекс „Дамасцена“ с.Скобелево и открийте невероятната красота на природата, и духът на траките.

Ела и Виж ви очаква! Ние ще бъдем там, елате и вие!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звездите, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този пост!

Кажете ни как можем да подобрим този пост?

Сподели това с приятели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *